Украинският президент Владимир Зеленски смята за "позор“ помощта за Израел да се разглежда без помощ за Украйна. Това заяви държавният глава в интервю за PBS NewsHour.

Президентът на Украйна коментира, че тази седмица Конгресът на САЩ може да обмисли помощ за Израел, но все още не е напълно ясно дали към този момент ще се разглежда и помощ за Украйна.

"Странно. Това означава, че това е чиста политика. И честно казано, това е позор за демокрацията и за всички, които говорят само за демокрация “, подчерта Зеленски.

Той отбеляза, че ако въпросът за помощта за Израел и Украйна бъде разделен в Конгреса, това ще означава, че това е заради въпроса за изборите в САЩ.

"И че това е просто чиста политика. Когато целият свят казва: как така Иран успя да удари Израел, сега трябва да помогнем на Израел по популистки начин и да забравим какво се случва в Украйна. Това е чиста политика. означава, че на никого не му пука, колко хора умират всеки ден, те просто забравят, че мъртвите нямат рейтинги. И че ако Украйна се провали и има война в други страни от НАТО и това ще се случи, тогава американските войници ще трябва да защитават“, убеден е президентът.Той смята, че не е късно Конгресът на САЩ да гласува за помощ за всички страни, чийто живот зависи от това.

Освен това президентът на Украйна беше попитан дали сега е толкова трудно да се одобри помощ за Украйна в Конгреса на САЩ, какво го кара да вярва, че ще бъде по-лесно през следващата година, особено ако Доналд Тръмп бъде преизбран за президент на САЩ.

"Не смятаме, че ще ни е по-лесно. Борим се. Мислим за утрешния ден. Какво ще стане догодина, ще ви кажа откровено, никой не знае. Защото не разбираме каква подкрепа ще има Украйна, какви други експлозии и войни може да има още в света, какво ще се случи с Конгреса на САЩ... Те може да одобрят решението. И се надявам да ни изслушат и да вземат решение през следващите дни и седмици, но не повече“, подчерта Зеленски.

Президентът се надява това решение да бъде положително.

Той отбеляза, че е трудно да се води бой, когато числеността на авиацията на противника значително превишава украинската в съотношение 30 към 1, а артилерията - 10 към 1.

"Не говорим за някакви ракети с обсег от две хиляди километра и други подобни. И никой не иска 500 самолета Русия използва само 300 самолета на територията на Украйна“, заяви Зеленски.

В същото време президентът на Украйна се надява, че политиката на подкрепа на Украйна няма да се промени, ако Доналд Тръмп бъде избран за президент на САЩ.

"Ще вярвам, че САЩ, въпреки това, няма да спрат помощта. И ние ще бъдем съюзнически държави. И че политиката на президента, ако се промени, никой не знае, това е изборът на американците, но ако се промени, политиката на президента няма да се промени поне по отношение на Украйна“, заяви Зеленски.