Украинският президент Володимир Зеленски благодари на Германия за нейната военна, икономическа и финансова подкрепа и отбеляза, че тя ще продължи толкова дълго, колкото е необходимо. Държавният глава съобщи това в своя канал Telegram, предава Укринформ.

"Първо посещение в Германия от началото на руската пълномащабна агресия. Обсъдихме настоящата ситуация и интензивното сътрудничество между Германия и Украйна. Германия ще продължи да подкрепя Украйна политически, военно и финансово толкова дълго, колкото е необходимо“, пише той.

Зеленски добави пред медиите, че "лидерството на Германия може да направи света по-безопасен, колкото повече сътрудничество ще има помежду ни за мира, колкото повече Германия ще стане лидер в защитата на мира, толкова повече стабилност ще имаме в международните отношения“.

Зеленски, цитиран от CNN, подчерта че "Германия [е] на второ място след САЩ в подкрепата за Украйна“ и на срещата те са обсъдили "способността на нашите войски да върнат свободата на нашия народ“.

Той отбеляза, че е обсъдена тамата за интеграцията на Украйна в европейските и евроатлантическите структури. "Постигнахме съгласие за това. Постигнахме съгласие за нашата програма за развитие на сътрудничество и отношения", заяви Зеленски.