Украинският президент Володимир Зеленски приветства усилията за възстановяване на системите за производство на електроенергия, повредени от руските атаки, но предупреди населението, че е твърде рано да се обявява победа на енергийния фронт, предава Reuters.

Зеленски отбеляза, че енергийните служители са свършили толкова добра работа, поправяйки щетите, причинени от ударите с руски ракети и безпилотни самолети в петък, че на повечето хора не се е наложило да се сблъскват с твърде много прекъсвания в събота и неделя.

"Самият факт, че... след масивен ракетен удар тази седмица можем да имаме такива спокойни енергийни дни, доказва професионализма на нашите енергийни работници“, заяви той във вечерно видео обръщение.

"Трябва да осъзнаем: това все още не е решителна победа на енергийния фронт. За съжаление, може да има нови терористични атаки от Русия. Може да има нови ограничения, ако има по-нататъшно унищожение или нарастване на потреблението“, обясни той.

Зеленски отбеляза още, че планираните прекъсвания на енергията отново ще бъдат налице, когато работната седмица започне в понеделник.

През последните месеци Русия извърши многократни вълни от атаки срещу украински енергийни съоръжения, оставяйки на моменти милиони хора без светлина, отопление или водоснабдяване през студената зима.

Министърът на енергетиката Герман Галущенко обясни, че дефицитът на електроенергия след атаките е бил значително намален благодарение на "свръхбърза ремонтна програма", която гарантира, че всичките девет ядрени енергоблока на контролирана от Украйна територия работят и са свързани към мрежата.

"Това е най-добрият отговор на украинските енергетици на вражеския обстрел“, посочи той в изявление.