Данни от украинското разузнаване показват, че Руската федерация има конкретен план за осуетяване на глобалната среща за мира, която ще се проведе в Швейцария през юни. Това увери държавният глава на Украйна Володимир Зеленски на среща с представители на страни партньори на Киев и международни организации, работещи в страната, предава РБК-Украйна.

"Имаме точна информация от разузнаването - конкретни данни - че Русия не само иска да провали мирната среща на върха, но има и конкретен план как да направи това: как да намали участието на страните, как да действа, така че да няма мир още по-дълго. И ние сме заедно. Трябва да устоим на това - трябва да работим в единство за справедлив свят“, призова президентът на Украйна.

Зеленски добави, че днес всички са заинтересовани да принудят Русия към мир и зачитане на международното право, а глобалната среща за мира в Швейцария ще даде шанс за справедлив мир и възстановяване на ефективността на международното право.

Зеленски представи т.нар. формула за мира през ноевмри 2022 година. През януари тази година Украйна и Швейцария започнаха подготовката за глобална среща, по време на която планират да обсъдят "формулата“. Очаква се тя да се проведе от 15 до 16 юни.