Пълномащабната война в Украйна продължава и армията на руския президент Владимир Путин може да дойде в Европа. "Ракетите могат да летят до всяка страна още утре", заявява президентът на Украйна Володимир Зеленскив интервю за CBS News.

"Тази агресия и армията на Путин може да дойде в Европа и тогава гражданите на САЩ, американските войници ще трябва да защитават Европа, защото те са членове на НАТО“, предупрждава украинският лидер.

"За него ние сме сателит на Руската федерация. В момента това сме ние, след това Казахстан, след това Балтийските държави, след това Полша, след това Германия. Най-малко половин Германия", заявява той, повтаряйки предупреждението си относно това, което е напавил пред CBS News преди няколко години, още преди да започне пълномащабната инвазия на Русия.  Зеленски е заявявил преди години, че "Путин е решен да възстанови имперската слава на бившия Съветски съюз - и географските му граници".

"Дори утре ракетите могат да полетят към всяка държава", заявява украинският президент пред CBS News на 27 март. "Тази агресия и армията на Путин могат да дойдат в Европа и тогава гражданите на Съединените щати, войниците на Съединените щати, ще трябва да защитят Европа, защото те са членове на НАТО."

Наричайки нахлуването на Русия в страната му война "срещу демокрацията, срещу ценностите, срещу целия свят", Зеленски твърди, че на Запад може и да има хора, които са уморени да чуват това послание, "но уморени са само тези, които не са във война, които не знаят какво е война и които никога не са губили децата си".

"САЩ помагат на Украйна и ние сме им благодарни за подкрепата, за тази многостранна подкрепа, но САЩ не водят война", коментира Зеленски. "Но войната може да стигне до Европа и до Съединените американски щати. Тя може да дойде много бързо в Европа."

"80-те години, а след това и краят на 90-те години - Путин никога няма да прости това", смята Зеленски, намеквайки, че руският президент носи трайна обида.

"Той (Путин) вярва в това. Не е нужно да променяме мнението му. Ние трябва да променим него. Трябва да го заменим."