Екип от журналисти от Associated Press е прекарал два дни в пътуване с влака на украинския президент Володимир Зеленски, в рамките на които той е посетил силно обстрелвания от руснаците югоизточен град Запорожие и северните градове в Сумска област, освободени малко след началото на войната преди година. AP e първата новинарска организация, която пътува толкова дълго със Зеленски от началото на войната. Медията публикува материал с обобщение от разговорите на украинския лидер с журналистите на агенцията.

Оръжия от Запада

През по-голямата част от войната армията на Украйна бе подкрепена с боеприпаси и оръжия от западните държави на стойност милиарди. Зеленски приветства помощта, но подчерта, че някои от обещаните оръжия все още не са доставени.

"Имаме страхотни решения относно (системите за ПВО) Patriot, но ги нямаме тук при нас“, заяви Зеленски.

Украинските войници са преминали обучение в САЩ как да използват системата, но такава все още не е разположена в Украйна, пояснява на свой ред агенцията.

Украйна се нуждае от 20 батареи Patriot за защита от руски ракети и дори това може да не е достатъчно, "тъй като никоя страна в света не е била атакувана с толкова много балистични ракети“, допълни Зеленски.

По думите му "една европейска страна“ – без да уточнява коя - е предала на Украйна друга система за ПВО, но при разполагането й се оказало, че не работи и "трябваше да я ремонтират отново и отново“.

Зеленски също повтори призива си за доставка на изтребители, като заяви, че "все още нямаме нищо, що се отнася до модерните бойни самолети“. Полша и Словакия решиха да дадат изтребители от съветската ера на Украйна, но нито една западна страна досега не се е съгласила да предостави модерни бойни самолети на фона на опасенията, че това може да ескалира конфликта и да го задълбочи.

Изолацията на Путин

"Зеленски е безмилостен в оценката си за руския президент Владимир Путин, наричайки го "информационно изолиран човек“, който "изгуби всичко“ през последната година на война“, пише агенцията.

"Той няма съюзници“, изрази увереност Зеленски и добави, че е ясно, че дори Китай – икономическа сила, която отдавна е благосклонна към Москва – вече не желае да подкрепя Русия. Китайският президент Си Дзинпин наскоро посети Русия, но си тръгна, без да обяви публично каквато и да е открита подкрепа за кампанията на Москва срещу Украйна.

Зеленски предположи, че съобщението на Путин малко след посещението на Си, че ще разположи тактически ядрени оръжия в Беларус, има за цел да отклони вниманието от факта, че посещението на китайския лидер не е минало добре. Путин обясни, че този ход е в отговор на решението на Великобритания да предостави повече боеприпаси с обеднен уран на Украйна.

Въпреки провокациите на Путин, Зеленски обаче не вярва, че руският лидер е готов да използва ядрени бомби."Ако човек иска да се спаси, той наистина... ще използва такива. Не съм сигурен, че той е готов да го направи“, заключи президентът на Украйна.

Избягване на ядрена катастрофа

В графика на Зеленски имаше среща с Рафаел Мариано Гроси, диреткора на Международната агенция за атомна енергия на ООН (МААЕ). Гроси бе в Украйна, за да направи преглед на ситуацията в Запорожкаъа атомна електроцентрала, която Русия пое контрол миналата година.

Ожесточените битки около най-голямата АЕЦ в Европа, изложиха съоръжението и по-широкия регион на значителен риск. По време на срещата си със Зеленски в понеделник Гроси призна, че ситуацията не се подобрява.

Той отново призова за "защитна зона“ около централата, но не успя да предложи условия, които да задоволят както Украйна, така и Русия. Пред AP обаче той изрази увереност, че споразумението е "близо“. Въпреки това Зеленски, който се противопоставя на всеки план, който би узаконил контрола на Русия върху съоръжението не е толкова оптимистично настроен. "Днес не го усещам“, коментира той.

Боевете за Бахмут

Най-дългата битка във войната се води в източния град Бахмут, където украинските и руските сили са вкарани в сражения в продължение на седем месеца.

Някои западни военни анализатори се съмняват защо Украйна е готова да понесе толкова много загуби, за да защити Бахмут, твърдейки, че градът няма стратегическо значение.

Зеленски твърди обратното, като казва, че всяка загуба във войната ще даде възможност на Русия. Той прогнозира, че ако Русия победи Украйна в Бахмут, Путин ще се стреми да "продаде“ победа на международната общност.

"Ако почувства малко кръв, помирише, че сме слаби, той ще натиска, натиска, натиска“, увери Зеленски и добави, че "натискът“ ще дойде не само от международната общност, но и от собствената му страна.

"Нашето общество ще се почувства уморено. Нашето общество ще ме подтикне да направя компромис с тях“.

Зеленски наскоро пътува близо до Бахмут за посещение на войниците, които се бият в града, припомня агенцията.

Призив за по-строги санкции

Зеленски призова за по-мащабни мерки срещу хора от вътрешния кръг на Путин.

Над от 30 страни, представляващи повече от половината световна икономика, наложиха санкции на Русия, включително тавани на цените на руския петрол и ограничения върху достъпа до глобални финансови транзакции. Западът също така директно санкционира около 2000 руски фирми, държавни служители, олигарси и техните семейства. Повече от 58 милиарда долара активи на санкционирани руснаци са блокирани или замразени по целия свят, според неотдавнашен доклад на Министерството на финансите на САЩ.

Зеленски твърди, че трябва да се направи повече срещу помощниците на Путин, които "трябва да знаят, че ще загубят всичките си пари... всичките си недвижими имоти в Европа или по света“

По-голямата част от пътуването на Зеленски в Украйна се извършва с железопътен транспорт. Има няколко други възможности: търговският въздушен транспорт е забранен, а обширните територии на Украйна, както и непредсказуемостта на живота в разкъсвана от война страна, правят пътуването по пътищата трудно.

Държавната железопътна система обаче остава забележително стабилна по време на войната и до голяма степен незасегната от постоянните удари на руските ракети. Едно забележително изключение: атентатът през април 2022 г. на претъпканата гара в Краматорск, който уби десетки хора.

Въпреки че Зеленски се вози на влак, предназначен за него и неговата делегация, той до голяма степен е неразличим отвън от синьо-жълтите влакове, превозващи други хора и стоки из цялата страна. Повечето украинци едва вдигат поглед, за да видят влака на Зеленски, докато той минава през градове в провинцията, отбелязва агенцията.