Изборните секции на президентския и парламентарен вот в Турция затвориха точно в 17 часа местно време, което съвпада с българското, съобщава Daily Sabah.

Гласуването в 81 провинции протече без значителни сътресения или инциденти при значително засилени мерки за сигурност. Сегашният турски президент Реджеп Тайип Ердоган традиционно гласува в Истанбул, а съперникът му, опозиционният кандидат Кемал Кълъчдароглу, гласува в Анкара.

От 19:00 часа "можем да започнем да говорим за някои от неофициалните резултати, но засега трябва да седнем и да затаим дъх", отбелязва Al Jazeera.

Турски граждани от всички възрасти гласуваха активно, тъй като тазгодишните избори са исторически - Турция ще отпразнува 100-годишнината си през октомври, а освен това те могат да бележат края на над 20-годишното управление на Ердоган.

Повече от 64,1 милиона души бяха регистрирани за гласуване, включително над 1,76 милиона, които вече са гласували в чужбина, и 4,9 милиона, които може да са гласували за първи път.

Общо 191 885 урни са поставени за избирателите в страната.

Всеки гласоподавател гласува по две бюлетини, едната за президент, а другата за парламентаристи, които ще имат петгодишен мандат.

Гласоподавателите ще избират между президента Реджеп Тайип Ердоган, който се бори да бъде преизбран, водещия опозиционен кандидат Кемал Кълъчдароглу и Синан Оган.

Мухарем Индже, друг кандидат за президент, се оттегли от надпреварата по-рано в четвъртък.

Въпреки оттеглянето му обаче, Висшият избирателен съвет (YSK) – изборният орган на Турция – потвърди валидността на гласовете за кандидата.

В изборите ще участват над 30 политически партии и 150 независими кандидат-депутати.

В надпреварата участват пет многопартийни блока: Народен алианс, Национален алианс, Алианс на предците, Алианс на труда и свободата и Алианс на съюза на социалистическите сили.