Генералното консулство на Германия, разположено в центъра на турския метрополис Истанбул, е затворено поради повишен риск от нападение. Това става ясно от съобщение на Министерството на външните работи в Берлин до германските граждани в Турция, цитирано от националния ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.

След последните инциденти в европейските столици, като публично изгаряне на Корана, "според органите за сигурност рискът от терористични атаки в Истанбул се е увеличил, особено във вътрешността на града“, се казва в съобщението. Рискът е особено висок в квартал Бейоглу и около централния площад "Таксим“.

Министерството на външните работи препоръча на германските граждани да бъдат особено бдителни и да избягват тълпите и споменатите зони, доколкото е възможно. "Ако живеете там, ограничете престоя си извън апартаментите до това, което е абсолютно необходимо“, се казва в разпространения текст.

Германия, Швеция, Норвегия и Дания, както и САЩ вече предупредиха своите граждани за повишен риск от атаки в Турция. САЩ засилиха предупреждението си в понеделник и посочиха  Истанбул за град с най-висок риск от атаки. Турция на свой ред предупреди своите граждани за атаки в Европа и САЩ.