Страните, разположени на Балтийско море, не могат да си позволят и най-незначителен случай на "морска слепота“, тъй като нарушаването на морските граници е не по-малко важно от преминаването на сухопътните, предупреждава писателят Елизабет Броу в статия за британския вестник Financial Times.

В текста тя припомня, че наскоро руските граничари премахнаха естонските шамандури, които маркираха корабните маршрути в река Нарва. "С този прост акт Русия демонстрира намерението си да оспори тези граници“, уверена е Броу.

Председателят на парламентарната комисия по външни работи Марко Михкелсон определи действията на руските граничари като провокация, с помощта на която Москва иска да тества реакцията на Естония и да се опита да създаде сива зона по границите на НАТО.

Министерството на външните работи на Естония обяви, че премахването на шамандурите се вписва добре в по-широката картина на провокативното поведение на Русия, включително по границите й със съседите. Наскоро медиите съобщиха, че страната иска едностранно да промени морската граница с Финландия и Литва.

Според Броу мнозина са вярвали, че присъединяването на Швеция и Финландия към НАТО ще превърне Балтийско море в "езеро на НАТО“, но тези инциденти илюстрират погрешността на подобна позиция. Авторът отбелязва, че незачитането на морските граници ще подкопае глобалната морска сигурност. Тя дава пример с Китай, който оспорва морските граници на няколко съседни страни.

"Въпреки че нарушаването на морските граници изглежда по-малко драматично от пресичането на сухопътните граници от войници, те са не по-малко важни. Те също определят какво принадлежи на дадена страна. Ако те бъдат нарушени или променени едностранно, тогава водните дейности като корабоплаването, са изправени пред хаос и правилата, върху които страните по света изграждат своето съвместно съществуване, започват да се колебаят“, добавя писателят.

Бившият посланик на Литва в НАТО Витаутас Лешкявичюс казва, че от месеци "сенчести“ кораби заплашват няколко съседни страни, като транспортират петрол през техните води по рискован начин. Някои от тези кораби са разположени край бреговете на Готланд и отказват да бъдат съпровождани, което увеличава риска от инциденти. "Те изпитват водите, както образно, така и буквално“, алармира той.

Броу отбелязва, че всякакви агресивни руски действия ще имат сериозни последици, така че страните от Балтийско море не могат да си позволят дори и най-незначителен случай на "морска слепота“.

"Какво ще се опита да направи Кремъл след това? Още промени в морските граници? Преследване на търговски кораби като Китай или блокиране на корабоплаването в Балтийско море под прикритието на правоприлагането?“ , пита авторът.