В селските райони на Франция популациите на птици са се свили с една трета през последното десетилетие и половина. Такива заключения се съдържат в доклад, публикуван от Националния център за научни изследвания, пише The Guardian.

"Нашето село е в процес на превръщане в истинска пустиня“, казва един от авторите на изследването.

Броят на някои видове, които живеят само в нивите и ливадите, е намалял критично - например популацията на ливадно врабче е намаляла със 70% за десетилетие и половина. С 30% е намаляла популацията на най-често срещаните видове в района, като градинската овесарка и чучулигата.

Според учените основната причина за изчезването на птиците е интензивното използване на пестициди в култивирани полета, предимно пшеница и царевица. Поради това броят на насекомите намалява, което от своя страна води до липса на храна за птиците.

Еколозите подчертават, че популациите на онези птици, които живеят както в полета, така и в гори, са намалели значително само в райони с голямо количество земеделска земя.

The Guardian отбелязва, че продажбите на пестициди са се увеличили във Франция през последните години; през 2014 г. в нивите на страната са използвани над 75 000 тона химически торове. Сега правителството прие план за намаляване наполовина на употребата на пестициди до 2020 г.

Намаляване на популацията на насекомите

През октомври 2017 г. в Германия беше публикувано мащабно проучване, резултатите от което показаха, че през последните 30 години популацията на насекомите в тази страна е намаляла със 76%.

Най-големи промени засегнаха насекомите, активни в средата на лятото - за този период средната биомаса на насекомите спадна пет пъти.

Причините за това към момента са неясни. Проучванията са проведени в защитени зони, а не в полета и затова учените не смятат използването на пестициди за основната причина за намаляването на популацията на насекомите.

Като част от работата изследователите анализираха метеорологичните условия, използването на земята и промяната на местообитанията - всеки от тези параметри имаше ограничен ефект върху промяната в количеството биомаса на отделни места, но нито един от тях не съвпадаше с тенденцията като цяло. Учените предполагат, че глобалните климатични промени са причинени от суша или преход към целогодишна обработка на почвата.