Заподозрените за "нападение срещу конституционните органи“ на Германия са планирали щурм на Бундестага. Това се посочва в изявление от Федералната прокуратура на Германия.

"Според проведеното досега разследване има подозрение, че отделни членове на организацията "Гражданите на Райха“ са се готвели да проникнат в германския Бундестаг с малка въоръжена група“, уточниха от ведомството.

Германската полиция проведе мащабна антитерористична операция на територията на 11 федерални провинции, в рамките на която бяха арестувани 25 души, заподозрени в планиране на "нападение срещу конституционните органи“. Уточнено бе, че акцията е била насочена срещу членове на дясното националистическо движение "Гражданите на Райха“.

Министърът на правосъдието Марко Бушман (СвДП) оправда националната операция със съмнение за подготовка на терористична атака. "Демокрацията е устойчива: от тази сутрин се провежда голяма антитерористична операция“, написа министърът в социалната мрежа "Туитър“. Главният прокурор разследва предполагаема терористична мрежа от гражданската среда на Райха. "Има подозрение, че е планирано въоръжено нападение срещу конституционни органи“, поясниха от Федералната служба за охрана на конституцията (контраразузнаването на Германия).