Задържаните при мащабната полицейска акция в Германия десни екстремисти, планирали да държавен преврат, са щели да проникнат със сила в сградата на Бундестага по модела на привържениците на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, които щурмуваха Капитолия през януари 2021 г. Това съобщава изданието Der Spiegel, позовавайки се на разследващи.

"Около две дузини души са планирали да проникнат в Бундестага по модела на участниците в щурма на Капитолия“, пише Der Spiegel, без обаче да представя допълнителни подробности.

По-рано Генералната прокуратура на Германия обяви провеждането на мащабна полицейска акция общонационална мрежа от десни екстремисти и членове на "Гражданите на Райха“, които са планирали "държавен преврат“ в Германия. От ранни зори 3000 полицаи са претърсили повече от 130 къщи и апартаменти на територията на страната. В мащабната акция са били задействани и представители антитерористичното звено GSG9, създадено след атентатите в Париж от 2015 г. В хода на операцията са арестувани 25 души, сред които наследник на пруски княз, бивш член на Бундестага и гражданка на Русия.

Според Генералната прокуратура задържания са извършени не само на територията на Германия, но и в Австрия и Италия.