Процесът на гласуване на президентските избори и новия състав на парламента започна за турците, живеещи извън родината си, съобщава телевизионният канал TRT.

В съответствие с по-ранното решение на Централната избирателна комисия са открити 156 избирателни секции в 75 държави. Те се намират в турските дипломатически мисии. На граничните пунктове, сухопътните контролно-пропускателни пунктове, летищата и морските пристанища на страната са създадени 4,6 хиляди пункта за гласуване на пътуващите в чужбина. Общо повече от 3,6 милиона турци, живеещи извън страната, имат право на глас.

Гласуването в чужбина и на ГКПП ще продължи до 9 май, след което всички бюлетини ще бъдат преброени и изпратени в ЦИК. Избирателните секции ще работят денонощно както за пътуващите, така и за тези, които са извън страната. За първи път повече от 277 000 турци ще могат да гласуват в чужбина на настоящите избори.

Според ЦИК 64 милиона турски граждани ще могат да участват в изборите на 14 май. Общо ще бъдат открити 191 884 урни в страната и чужбина. В президентските избори участват четирима кандидати, като основните претенденти за най-високия държавен пост са действащият президент Реджеп Тайип Ердоган и лидерът на опозицията Кемал Кълъчдароглу. За да спечели, кандидатът трябва да получи повече от 50% от гласовете. Местни политически анализатори не изключват провеждането на президентски избори в Турция в два тура. В този случай вторият тур ще се проведе на 28 май. Кандидатът с обикновено мнозинство от гласовете ще бъде обявен за победител.