Започна гласуването на втория тур на президентските избори в Турция за гражданите й, които живеят извън пределите на страната. Открити са 156 избирателни секции в 73 страни, съобщава турският телевизионен канал TRT.

В изборите ще могат да участват 3,6 милиона граждани, а около 47 хиляди турци, родени преди 29 май 2005 г., ще гласуват за първи път.

В Германия, където живеят най-много избиратели, секции са отворени в 13 консулски окръга и ще работят от 8:00 до 23:00 часа местно време, уточнява телевизионният канал. Гласуването ще продължи до вечерта на 24 май, както и в още 16 държави, сред които Белгия, Великобритания, Гърция, САЩ и Франция.

Според телевизионния канал обаче избирателните секции няма да бъдат отворени във всички държави преди изтичането на периода за гласуване в чужбина (24 май), предварително определен от Централната избирателна комисия. В Оман само събота е определена за гласуване. До неделя вечерта в изборите ще могат да участват турци в 27 държави, включително Ирак, Иран, Киргизстан, Китай, Узбекистан и Украйна. До понеделник вечерта избирателни секции са отворени в 15 страни, включително Азербайджан, Израел, Казахстан и Русия. Отворените в събота участъци на граничните пунктове в Турция ще продължат да работят до 17:00 часа на 28 май местно време.