Половинчатото решение на Запада да започне обучение на украинци на F-16, без да предава самите самолети е опит да се тества реакцията на Москва по този въпрос. Това пише УНИАН, като се позовава на германското издание Bild по впечатления от срещата на Г-7 в Япония.

Изданието отбелязва, че западните страни отдавна упорито отказват да прехвърлят модерни изтребители на Украйна, но сега президентът на САЩ Джо Байдън е дал разрешение украинските пилоти да бъдат обучавани на американски F-16. Володимир Зеленски вече обяви, че това е "историческо решение“, което "ще укрепи значително нашата армия в небето“.

"Изтребителите са огромна стъпка в подпомагането на Украйна. <...> Все още не е ясно дали F-16 изобщо ще бъдат разположени в разгара на войната. Или трябва да възпират Русия от нова атака в бъдеще. Или може би Западът проверява реакцията на Москва, решавайки да започне обучението на пилоти сега. И след това да достави [бойните самолети] по-бързо от очакваното", цитира украинската медия.

В цитираната статия на немското издание се подчертава, че Кремъл е отправял жестоки заплахи в опит да ограничи доставките на западни оръжия за Украйна. Но в действителност всички тези заплахи са се оказали само празни думи.

Bild смята, че преговорите за доставка на западни бойни самолети за Украйна ще започнат след няколко месеца, когато завърши обучението на украинските пилоти.

Обучение на украинци на F-16

Президентът на САЩ официално заяви, че САЩ не са против украинските пилоти да започнат обучение на американски самолети F-16. Малко по-късно британският премиер Риши Сунак допълни, че украинците ще бъдат обучавани от пет държави - Великобритания, САЩ, Холандия, Белгия и Дания.

Тогава американският канал NBC News съобщи с позоваване на източници, че Западът ще прехвърли самите самолети в Украйна, но все още не е готов да обяви официално това. На срещата на върха в Япония Зеленски изрази увереност, че Украйна ще получи самолетите.