Разузнавателните служби на западните държави изучават работата на съвременните руски разузнавателни служби въз основа на материали от КГБ на СССР, останали в украинските архиви". Това е заявил Андрей Когут, директор на архива на Службата за сигурност на Украйна (СБУ) в интервю за "Главком.

"Чужденците често се обръщат към архива. За нашите партньори днес е важно да разберат методите на тяхната работа. Това е важно и за разузнавателните служби на страните, с които сега тясно взаимодействаме и са идентифицирани като враждебни в документите на КГБ", е посочил Кохут.

Когут е признал, че руските разузнавателни служби сега работят по съвременни методи, но според него "шаблоните" са останали същите.

На 9 април 2015 г. Върховната Рада на Украйна прие Закон "За отваряне на секретни архиви на КГБ от 1918 до 1991 г.". След това журналисти, изследователи и обикновени хора, които искат да намерят информация за своите близки, се обръщат за информация към СБУ. Една от най-резонансните последици от отварянето на архивите е публикуването на случая с Васил Стус.