В хода на поредната масирана атака срещу Украйна, руската армия е изстреляла 30 ракети, като 29 от тях са били свалени от силите за противовъздушна отбрана на страната. Това увери главнокомандващият Въоръжените сили на Украйна генерал Валерий Залужни в Telegram канала си, съобщава РБК-Украйна.

По думите му от 21:00 часа местно време на 17 май до 05:30 часа на 18 май руснаците са нанесли ракетни удари на няколко вълни и в различни посоки.

"Бяха изстреляни общо 30 крилати ракети с морско, въздушно и наземно базиране“, написа Залужни. Той допълни, че два Ту-160 и осем Ту-95 от ВКС на Русия са изстреляли 22 крилати ракети Х-101/Х-555.

Също от кораби в Черно море са изстреляни шест крилати ракети "Калибър", както и две крилати ракети "Искандер-К" от наземни оперативно-тактически ракетни системи.

"Силите и средствата за противовъздушна отбрана на Военновъздушните сили, във взаимодействие с други части на Въоръжените сили на Украйна, унищожиха 29 крилати ракети“, потвърди главнокомандващият украинската армия.  

Освен това са свалени два ударни БпЛА Shahed-136/131 и два оперативно-тактически разузнавателни дрона.