Новото споразумение за отбрана, подписано от Русия и Северна Корея, е осъдено от Южна Корея, която заявява, че в резултат на това ще преразгледа изпращането на оръжия за Украйна, предава Sky News.

В споразумението, което е подписано вчера от Владимир Путин и Ким Чен Ун, се обещава, че двете страни ще си помагат взаимно, ако бъдат нападнати.

Президентската канцелария на Южна Корея е заявила, че "руската военна помощ за Севера ще има отрицателно въздействие върху отношенията между Сеул и Москва".

Тя предупреждава, че "всякакви действия, които помагат на Северна Корея да увеличи военния си потенциал, ще бъдат нарушение на резолюциите на ООН".

Освен това президентството заявява, че "в светлината на сделката ще засили сътрудничеството на Южна Корея със САЩ и Япония в областта на сигурността".

"Въпреки многократните предупреждения от международната общност Русия и Северна Корея подписаха споразумение за всеобхватно стратегическо партньорство и открито споменаха военно-технологично сътрудничество, което пряко нарушава резолюциите на Съвета за сигурност на ООН", е заявил говорителят на Министерството на външните работи на страната.