Организацията на обединените нации за образование, наука и култура (ЮНЕСКО) актуализира картата с разширени граници на обекта на световното наследство "Исторически център на Одеса“. Това съобщи кметът на града Генадий Труханов, цитиран от УНИАН.

"ЮНЕСКО публикува на сайта си карта с нови разширени граници на обекта на световното наследство "Исторически център на Одеса“. Това беше обсъдено с ръководителя на ресорното министерство Ростислав Карандеев на неотдавнашна среща“, заяви Труханов.

Според него новите граници на обекта ще включват почти цялата централна градска част с площ от около 600 хектара в границите на бившата улица Старопортофранковская, а пристанището на Одеса ще бъде разположено в буфера зона на обекта на световното наследство.

"Очакваме потвърждение от ръ news pic 2
©
ководните органи на ЮНЕСКО относно одобрението на новите граници, което трябва да бъде изпратено до Министерството на външните работи на Украйна“, добави Труханов.

На 25 януари 2023 г. Комитетът за световно наследство на ЮНЕСКО на своята 18-та извънредна сесия реши да включи културно-историческия паметник "Историческият център на пристанищния град Одеса“ в Списъка на световното наследство под заплаха.