Южна Африка привика посланика на САЩ в Претория след твърденията му, че руски кораб е бил натоварен с оръжия и боеприпаси в Кейптаун миналия декември, предава CNN.

Ръководителят на публичната дипломация на южноафриканското външно министерство Клейсън Мониела заяви, че ще "отправи демарш на посланика на САЩ в Южна Африка след вчерашните му забележки“, в изявление, публикувано в Twitter в петък.

Посланикът на САЩ обвини южноафриканското правителство в доставка на оръжия и боеприпаси на санкциониран руски товарен кораб в края на миналата година.

Мониела  увери, че след срещата ще бъде публикувано подробно изявление. Южноафриканският външен министър Наледи Пандор също ще говори днес с американския си колега, секретар Антъни Блинкен, по въпроса, според Мониела.

Посланик Рубен Бриджити II заяви пред местните медии в четвъртък, че е уверен, че товарният кораб е бил натоварен с оръжие, когато е акостирал във военноморска база в Саймънс Таун близо до Кейптаун за два дни, преди да отпътува за Русия.

Кабинетът на южноафриканския президент Сирил Рамафоса заяви, че не са предоставени доказателства в подкрепа на тези твърдения и че правителството планира да започне независимо разследване по въпроса.

Мониела добави в петък, че Националният комитет за контрол на конвенционалните оръжия няма "никакви данни за одобрена продажба на оръжие от държавата на Русия, свързана с въпросния период/инцидент“, добавяйки, че министерството "приветства“ разследването за "установяване на фактите и ролята на играчите“. Южна Африка, подчерта той, "цени“ отношенията си със САЩ, които той нарече "сърдечни, силни и взаимноизгодни“.

Южноафриканското правителство беше подложено на силна критика за позицията си относно руската инвазия в Украйна и рутинно се въздържа от гласуване, осъждащо Русия в Общото събрание на ООН.

Докато южноафриканското ръководство многократно е заявявало, че е неутрално в конфликта и често е призовавало за уреждането му чрез преговори, действията му са под все по-големи критики от страна на западните сили.

През февруари тази година Южна Африка свика военноморски игри край бреговете си с участието както на руската, така и на китайската армия.

По-късно тази година Южна Африка ще бъде домакин на срещата на върха на БРИКС, група от Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка. Руският президент Владимир Путин беше поканен на тази среща.