Япония е изразила протест пред Русия във връзка с плановете за провеждане на ракетни учения от 18 до 22 април в южната част на Курилските острови. Това заяви генералният секретар на кабинета на министрите на Япония Хирокадзу Мацуно, цитиран от The Guardian.

По думите му, Токио е внесъл официален протест срещу Русия заради нейните военни учения около Курилските острови, недалеч от японския остров Хокайдо.

Освен това, според него, територията на ученията включва зона, която Япония счита за свои териториални води.

Мацуно заяви още, че Русия е информирала Токио за ракетно учение около спорните острови на 18-22 април.

Днес, 17 април, руският министър на отбраната Сергей Шойгу на прием при руския президент Владимир Путин в Кремъл заяви, че последният етап от ученията ще започне на 18 април. По думите му военните ще тренират ракетни удари с електронни пускове. В ученията участват и стратегически ракетоносци.

"От 18 април ще започнем заключителния етап на проверката, по време на който корабните ударни групи заедно с брегови ракетни дивизии ще отработят задачите по нанасяне на ракетни удари с радиоелектронни пускове“, заяви Шойгу.

Припомняме, че на 14 април руското министерство на отбраната обяви внезапна проверка на Тихоокеанския флот. Шойгу нареди да се отработят "действия за отблъскване на вражески десанти на южните Курилски острови и Сахалин“.