Японското правителство вярва, че южната част на Курилските острови, която Япония нарича "Северните територии“, са "изконни японски територии, които са обект на японски суверенитет и сега са под незаконна окупация на Русия“. Тази формулировка се съдържа в публикувания във вторник годишен доклад за дипломацията на японското външно министерство, озаглавен "Синя книга, предава ТАСС.

Японското министерство също така подчерта, че проблемът със собствеността върху тези територии е "най-сериозният нерешен въпрос на японско-руските отношения“.

Японското външно министерство за пореден път разкритикува решението на Москва да спре преговорите с Токио по въпроса за мирния договор поради въвеждането от Япония на санкции срещу Русия във връзка с военната интервенция в Украйна. Японското външно министерство също отбеляза, че редовно изразява протести към руската страна във връзка с провеждането на военни учения в южната част на Курилските острови.

Японските власти практически не използват термина "незаконна окупация" по отношение на Курилските острови по време на мандата на министър-председателя Шиндзо Абе. Освен това в официалните документи нямаше такава фраза. След влошаването на руско-японските отношения на фона на ситуацията около Украйна, Токио отново включи този термин в годишния си доклад за дипломацията миналата година.

Двете страни водят преговори от средата на миналия век за изработване на мирно споразумение след края на Втората световна война. Основната пречка за това остават разногласията относно правата върху южната част на Курилите. След края на войната целият архипелаг е включен в Съветския съюз, но Япония оспорва собствеността върху Итуруп, Кунашир, Шикотан и група малки необитаеми острови. В същото време руското външно министерство многократно е подчертавало, че суверенитетът на Москва върху тези територии, която разполага със съответната международна правна рамка, не подлежи на съмнение.

През март 2022 г. руското външно министерство обяви, че Москва прекратява преговорите с Токио по въпроса за мирен договор поради въвеждането от Япония на едностранни ограничения срещу Русия във връзка със ситуацията в Украйна. Москва също се оттегли от диалога с Токио за установяване на съвместни икономически дейности в района на южните Курилски острови и блокира разширяването на статута на Япония като партньор на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество в секторния диалог.