Русия обяви, че планира да намали производството си на петрол с около 5% следващия месец, изпълнявайки заплахата да отговори на скорошните санкции на петролния пазар, като намали доставките, пише The Wall Street Journal.

Този ход повиши глобалните цени, но някои анализатори видяха съкращенията като неопасни и по-скоро като признание от страна на Москва, че неотдавнашните ограничения на Запада върху продажбата на руския суров петрол затрудняват търговията с нейния нефт.

Миналата година Русия намали и след това спря по-голямата част от износа на природен газ за Европа в отговор на санкциите, наложени на Москва след нахлуването й в Украйна. Но Европа до голяма степен се справи с това чрез внос на големи количества газ от другаде и икономии.

Очаква се континентът да премине през зимата без недостиг, а цените паднаха рязко спрямо миналата година. Тази устойчивост отслаби удара на честите заплахи на Москва да задържи и доставките на суров петрол.

По-ниското производство на петрол може да повиши ценовата власт на Москва над някои купувачи. Но на фона на несигурните икономически перспективи в много големи икономики, консумиращи петрол, като САЩ и Европа, влиянието на Русия да движи сама глобалните пазари е ограничено. Световните цени на петрола скочиха след хода на Русия.

Освен ако цените не се покачат значително, всеки спад в производството ще се превърне в спад в приходите, в същото време Москва е изправена пред нарастващите разходи за войната си в Украйна. Руската централна банка обяви отделно в петък, че скоро може да се наложи да повиши лихвените проценти, за да се противопостави на заплахата от възстановяване на инфлацията, тъй като правителството продължава да харчи много за войната.