Москва и Техеран напредват с плановете си за изграждане на нов завод в Русия, в който може да бъдат произведени най-малко 6000 проектирани от Иран безпилотни летални апарати за войната в Украйна – пореден знак за задълбочаване на сътрудничеството на двете страни, пише американското издание The Wall Street Journal, като се позовава на официални лица от съюзническа на САЩ страна.

Като част от нововъзникващия военен съюз, твърдят служители, иранска делегация на високо равнище е пристигнала Русия в началото на януари, за да посети планираното място за завода и да уточни подробностите за стартиране на проекта. Двете страни се стремят да построят по-бърз дрон, който може да създаде нови предизвикателства за украинската противовъздушна отбрана, обясняват източниците на редакцията.

Техеран вече е предоставил на Москва стотици безпилотни апарати, използвани за удари на военни и цивилни цели в Украйна, твърдят американски официални лица. А администрацията на президента на САЩ Джо Байдън предупреди, че Русия и Иран развиват "пълноценно партньорство за отбрана“. Белият дом твърди, че Москва е обучавала ирански пилоти да управляват руски изтребители с намерението да изпрати такива на Техеран до края на годината.

През декември Белият дом предупреди, че Москва и Техеран обмислят съвместно производство на дронове в съоръжение на територията на Русия. Сега, с посещението от 5 януари в руския град Елабуга, където би трябвало да бъде построен заводът, твърдят източниците, преговорите са придобили измерения на конкретни планове. През следващите години в новия завод може да бъдат произведени най-малко 6000 дрона, твърдят още събеседниците на изданието.

Длъжностните лица поясняват, че иранската делегация е била ръководена от бриг. Ген. Абдула Мехраби, един от ключовите ръководител на Корпуса на гвардейците на ислямската революция, и от Гасем Дамавандиан, главен изпълнителен директор на иранската авиационна компания Quds, ключов производител, който според САЩ има основна роля в разработването и изграждането на дронове в страната.

Руски и ирански официални лица не отговориха на искания за коментар, отбелязват от редакцията.

Досега Иран е предоставял на Русия най-вече т.нар. дронове-камикадзе - Shahed-136. Русия е използвала безпилотните самолети, за да атакува електрическата мрежа на Украйна в опит да пресече електроснабдяването на страната през студената зима. С течение на времето противовъздушната отбрана на Украйна успя да неутрализира до голяма степен заплахата от този вид дронове. Shahed-136 е бавно движещ се и с витлови двигатели, които го правят относително лесен за забелязване и сваляне. Украйна е свалила повече от 540 дрона, откакто започнаха да се появяват над небето на страната миналата есен, според военновъздушните сили на страната.

Сега, казват официални лица, Иран работи с Русия за разработването на модел Shahed-136, който се очаква да включва нов двигател, за да лети по-бързо и по-далеч. Усъвършенстваният дрон ще бъде прозвеждат в новата фабрика. Това може да създаде нови предизвикателства за Украйна и други държави, които може да се окажат мишени за безпилотните самолети.

Все още не е направена първа копка на завода, така че не може да се говори за незабавно въздействие върху ситуацията в Украйна. Фабриката за дронове е част от сделка за 1 милиард долара между Русия и Москва, твърдят официални лица. Освен това Москва е предоставила на Иран оръжия, иззети на бойното поле в Украйна, които те се опитват да реконструират, според събеседниците на изданието.

САЩ предупредиха, че Иран се е съгласил да предостави на Москва балистични ракети. Досега представители на САЩ и съюзниците съобщават, че няма индикации Техеран да е предал на Москва такива.

Русия и Иран продължават да развиват по-тесни връзки на различни фронтове. Двете страни наскоро свързаха междубанковите си системи за съобщения за разплащания, проправяйки пътя за всички ирански банки да извършват транзакции с руски кредитори. И двете страни са изправени пред строги международни санкции срещу своите банкови индустрии.