Миналото лято Украйна смая руските войски с прецизни удари от мобилни ракетни установки Himars, доставени от САЩ. Сега още по-мощна ракетна система притежава потенциала да възстанови енергията на войските на Киев, пише The Wall Street Journal в материал, представен без редакторска намеса.

Очаква се в петък американски официални лица да обявят предаването на Украйна нови бомби с малък диаметър за изстрелване от земята, прецизно насочвани, 250-фунтови експлозиви, които са прикрепени към ракети и могат да бъдат изстреляни от Himars или друга ракета-носител. Въоръжението, което никога не е разполагано на бойното поле и е само в началото на производството, има обсег от приблизително 150 километра, или около два пъти повече от обсега на сегашните снаряди за Himars.

Не е ясно кога Украйна ще получи GLSDB или колко ще получи, но когато пристигнат, те биха могли да окажат значително влияние върху битките, казват анализатори.

"Това удвоява доколко можете да защитите собствените си хора и да изложите другата страна на опасност“, казва Дан Васербли, военен експерт в групата за анализ на отбраната Janes във Вашингтон.

В края на лятото Himars нанесоха огромни щети на руските сили, тъй като тяхната сателитно насочвана прецизност позволи на Киев да удря складовете за боеприпаси на Москва, командните центрове и казармите близо до фронтовите линии. В крайна сметка руските военни реагираха, като изместиха тези операции извън техния обхват. GLSDB ще върнат голяма част от операциите на Русия в Украйна обратно в обхвата на ударите на Киев.

Едно място, където Украйна вероятно ще използва новите бомби, е югът, където руските сили наскоро организираха атаки. Докато бруталните боеве бушуват около град Бахмут в района на Източен Донбас, югът може да е по-стратегически и за двете страни, защото там Русия контролира ивица земя от собствената си граница на източния край на Украйна, простираща се до полуостров Крим, който Москва анексира от Украйна през 2014 г.

Украйна иска да прекъсне този сухопътен мост и да отреже руските сили в Крим. Един широко обсъждан вариант за украинска офанзива би бил натиск на юг през контролираната от Русия лента, от Запорожие, разположено около средата на сухопътния мост, до Азовско море.

"Запорожие е един от най-важните фронтове“, посочва  полковник Евгений Йерин, ръководител на съвместния пресцентър на украинските сили в региона. "Това е ключът към сухопътния мост към Крим и към целия юг.“

Той отказа да коментира директно дали Украйна планира офанзива в региона: "Ще видим какви са възможностите. Ние анализираме текущата ситуация."

Русия нанася удари по украинските градове леко на север, особено Орехов и Угледар. Отблъскването на силите на Киев в тези райони би усложнило всяка бъдеща офанзива.

"Не мисля, че руснаците планират офанзива“ от района на Запорожие, прогнозира Джефри Едмъндс, специалист по национална сигурност и Русия и старши анализатор в Центъра за нова американска сигурност, мозъчен тръст във Вашингтон. "Мисля, че се притесняват от украинска офанзива.“

Дмитрий Горенбург, експерт по въпросите на сигурността в бившия Съветски съюз в организацията за отбранителни изследвания CNA в Арлингтън, Вирджиния, описа тактиката на Русия около Угледар като "разузнаване с бой – проучване и тестване“.

GLSDB могат да бъдат мощен инструмент за възпрепятстване на атаките на Москва, тъй като украинските сили могат да атакуват почти всяко руско съоръжение в сухопътния мост от безопасно разстояние.

Един войник за специални операции от украинското военно разузнаване, който наскоро се е сражавал в Бахмут, каза, че бомбите с по-голям обсег могат да помогнат за противодействие на предимството на Русия в човешката сила.

"Това ще означава, че не могат да натрупат толкова много хора близо до фронтовата линия“, отбеляза той. "Можем да ги изложим на опасност в много по-голяма област.“

По думите му украинските войски могат да се справят с руски атаки в численост, сравнима с техните собствени, но силите на Москва са по-големи на брой и техните атаки идват от множество малки отряди.

"Когато има толкова много от тях в тези малки групи, това е невъзможно“, заяви той.

Ако Украйна успее отново да удари руските сили далеч зад фронтовите линии, това може да подкопае способността на Москва да въоръжава, подкрепя и настанява тези войски.

"Ако сте в обсега на вражеската артилерия, вие сте в лоша позиция“, казва Васърбли от Janes.

Преди две седмици руснаците бомбардираха Орехов и други градове по фронтовата линия с артилерия в продължение на четири дни, по-силно, отколкото за 10 месеца, според жители и военни служители в района.

"Наричаме го разузнаване с бой. Търсиха слаби места в нашата отбрана“, заяви командирът на 1-ва украинска рота от 113-и. "Откриха няколко слепи петна.“

Обстрелът кара украинските войници да се скрият в окопите си, преди руските сили да започнат наземно нападение.

На 20 януари руските войски навлязоха пеша и с въоръжени транспортни средства, идвайки на вълни от по-малки групи, отколкото са използвали за атаки в миналото и атакуващи от много страни. Те заеха няколко украински позиции.

"Прекарахме шест часа, изритвайки ги оттам“, казва "Италианеца“. "Трябваше да използваме всичките си ресурси – да докараме 120мм минохвъргачки, дронове, много неща. Можеше да загубим тези позиции. Слава Богу, че ги върнахме с минимални загуби."

"В крайна сметка нито една от страните не помръдна, но това беше голям опит.“

"Италианецът“ казва, че по фронта при Орехов руснаците имат числено превъзходство.

"Руснаците имат достатъчно ресурси, за да направят същата офанзива, която направиха в Донбас“, визирайки района около Бахмут, където Москва е изразходвала огромни количества артилерия и безброй войски за малка стратегическа печалба.

"Невъзможно е да ги преброим“, казва той. "Много са. Повече са от нас"

Докато Украйна събере сили да отвърне на удара, руските сили укрепват отбраната и работят за намаляване на ресурсите на Киев, казват анализатори.

"Русия много ясно показва, че няма да си тръгне. Те се надяват да надживеят Запада“, казва Сет Джоунс, директор на Програмата за международна сигурност в Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон. "Русия казва, че Украйна няма да спечели тази война“.