Руският президент Владимир Путин е заявил пред МААЕ, че Кремъл планира да рестартира украинската атомна електроцентрала "Запорожие", която в момента е под руска окупация. Това значително увеличава рисковете от инцидент в най-голямата атомна електроцентрала в Европа, пише The Wall Street Journal.

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) във Виена е получила технически доклади, написани от малка група инспектори, изпратени в централата, които показват, че Русия се стреми да върне АЕЦ "Запорожие" в експлоатация още тази година. 

Според европейски дипломати, запознати с въпроса, целта на Русия изглежда е да върне в експлоатация поне един реактор. Дипломат е заявил пред WSJ, че Русия може да направи това до 40-ата годишнина от свързването на централата с електрическата мрежа на Съветския съюз през декември.

Генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси посети руския курорт Сочи миналия месец, за да се срещне с Владимир Путин и ръководителя на московската ядрена компания "Росатом". Според запознати с дискусиите Гроси е попитал дали АЕЦ-а ще бъде рестартиран. Путин е заявил, че "това със сигурност ще се случи". Руските официални лица не са разкрили планове или срокове.

WSJ смята, че рестартирането на реактора в АЕЦ "Заполрожие" ще бъде "техническо предизвикателство и символичен крайъгълен камък за Русия, "нормализиращ" конфискацията на централата, която осигурява около една пета от електроенергията на Украйна до 2022 г."