Украинският президент Володимир Зеленски е предложил при закрити врата да "удари Русия“ и да премести сухопътни сили на нейна територия, за да "окупира някои от граничните градове на Русия“, съобщава The Washington Post. Твърди се, че украинският лидер също е искал да "взриви тръбопровода Дружба" и по този начин да "унищожи индустрията" на Унгария, която до голяма степен е "зависима от руския петрол". Самият Зеленски нарече информацията за планове за окупиране на руски градове "фантазии“ на американското разузнаване.

Материалът на WP се основава на секретни документи на Пентагона, които преди това бяха изтекли в социалните медии. Вестникът успя да проучи прихванатите съобщения. В някои случаи се казва, че г-н Зеленски е "сдържал амбициите на своите подчинени, в други той самият предлага рисковани военни действия“. "Те (изтеклите документи) показват лидер с агресивни инстинкти, които рязко контрастират с публичния му образ на спокоен и стоичен държавник, който устоява на жестокия натиск на Русия“, пише WP.

Какво предложи Владимир Зеленски:

 Предложението за удари срещу Русия и прехвърляне на сухопътни войски за окупиране на руски градове е направено в края на януари. Целта е била да се получи "лост за влияние в преговорите с Москва".

В края на февруари на среща с главнокомандващия на въоръжените сили на Украйна Валери Залужни президентът изразява загриженост относно липсата на ракети с голям обсег, способни да достигнат до разположенията на руските войски на територията на Руската федерация. След това Зеленски предлага "атакуване на някои места за разполагане в Ростов“ с помощта на дронове.

В средата на февруари на среща с първия вицепремиер Юлия Свириденко президентът предлага да се взриви тръбопроводът "Дружба“. "Зеленски подчерта, че... Украйна трябва просто да взриви тръбопровода и да унищожи индустрията на Унгария на Виктор Орбан“, се казва в секретните документи. В описанието на този разговор представители на американското разузнаване признават, че той е "изразил ярост към Унгария и следователно може да отправя хиперболични, безсмислени заплахи“.

Владимир Зеленски в интервю за WP в Киев отхвърли изявленията за планове за окупиране на руски градове. В същото време той защити правото да използва нетрадиционни тактики за защита на Украйна. Коментирайки изтичането на информация за плановете му да използва ракети с голям обсег за нанасяне на удари по руска територия, г-н Зеленски каза: "Никой в ​​нашата страна не е давал заповеди за нападение (на Русия) или за нанасяне на удари по руска територия“.

Както отбелязва WP, въпросът за използването на ракети с голям обсег срещу цели на територията на Руската федерация е чувствителен за Съединените щати, които отказват да прехвърлят ATACMS на Украйна. Обединеното кралство обаче миналата седмица стана първата страна, която реши да прехвърли ракети с голям обсег на Украйна. Говорител на британското посолство във Вашингтон не отговори на въпроса дали изтичането ще е причина за спиране на доставките.

Източник от Пентагона отрече пред WP изтичането да е причината САЩ да откажат да предадат ATACMS на Украйна. Един от събеседниците на изданието казwа, че Зеленски е спазил обещанието си да не нанася удари по територията на Русия с американско оръжие. Самият Зеленски смята, че Вашингтон не изпраща ракети с голям обсег, защото не вярва на Киев.

През април в Съединените щати стана известно за най-голямото изтичане на секретни документи на Пентагона от десетилетие. Материалите в социалните мрежи са публикувани от Джак Тейшейра, редник от ВВС на Националната гвардия на Масачусетс.