Стратегията на Запада, която се състои в постепенно увеличаване на доставките на оръжие, струва на Украйна големи загуби, пише The Washington Post.

Докато президентът на САЩ Джо Байдън обеща да подкрепя Киев "колкото е необходимо“, украински официални лица, западни дипломати и анализатори предупредиха, че помощта отнема твърде много време, за да пристигне. Докато и двете страни се подготвят за пролетен сезон на военни действия, които биха могли да повлияят на изхода от войната, Украйна продължава да няма сила и оръжия.

Изданието отбелязва, че Съединените щати и техните партньори засилват подкрепата за украинската армия, включително с новия план на Пентагона за ускоряване на доставките на бойни танкове Abrams и решението на Полша и Словакия да осигурят изтребители, "отразявайки тревогата от неотдавнашните постепенни настъпления на Русия и укрепването на съюзите на Кремъл с Китай и Иран“.

Подчертава се, че дори тези доставки, които вече са били обещани, могат да бъдат изправени пред допълнителни забавяния, "ако линиите за доставки и транспортните центрове са претоварени с доставки на оборудване, което може да даде предимство на Русия“.

"Очевидно времето е на страната на Русия, което означава, че тя разполага с войници и оборудване, за да води дълга война на огромен фронт. Украйна няма такова предимство. Ако оръжията не бъдат доставени достатъчно бързо, за Украйна ще бъде изключително трудно да отвърне на Русия ", казва Рейчъл Рицо, анализатор за Европейската програма на Атлантическия съвет.

WP добавя, че друг проблем за Киев е, че Западът не е готов да предостави всички видове оръжия. Също така страните от НАТО не бързат да прехвърлят западни изтребители в Украйна.

Неназован европейски дипломат изрази надежда, че след изявленията на Полша и Словакия други поддръжници също ще доставят самолети. "Основният смисъл на полските самолети е да разбият стъкления таван – да покажат, че предоставянето на изтребители не е табу и няма да доведе до Трета световна война“, заяви дипломатът.

По-рано генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в интервю за британския вестник The Guardian заяви, че западните страни трябва да се подготвят за дълъг конфликт в Украйна.

Ден преди това ръководителят на кабинета на президента на Украйна Володимир Зеленски Андрий Йермак заяви, че по време на телефонен разговор със съветника по националната сигурност на президента на Съединените щати Джейк Съливан е обсъдил незабавното предоставяне на допълнителни оръжия и боеприпаси към Украйна.

На 21 март ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел заяви, че членовете на ЕС са взели "историческо решение" да доставят един милион артилерийски снаряда на Украйна в рамките на една година. ЕС ще похарчи около 2 милиарда евро за това.