Въоръжените сили на Украйна използват данни, предоставени или потвърдени от служители на Пентагона за по-голямата част от ударите, нанесени с предоставени от САЩ ракетни системи, съобщава американското издание The Washington Post в статия, в която цитира представители на военните и в Киев, и във Вашингтон.

Изданието отбелязва, че украинските сили почти никога не използват ракетни системи, прехвърлени от САЩ и съюзниците им без конкретни координати, предоставени от "американски военен персонал от една от базите в Европа“. По този начин Вашингтон бива държан в течение на информацията за това как Киев използва предоставените му от Запада оръжейни системи. Уточнява се, че става дума по-специално за удари със системите HIMARS и M270.

САЩ признаха ключовата роля на Пентагона в кампанията и подчертаха, че целевата помощ служи за осигуряване на максимална ефективност при използването на ограничените запаси от боеприпаси. Според Пентагона Украйна не търси одобрението на САЩ за това коя да порази и обикновено "сама нанася удари по руските сили с други видове оръжия“.

"Отдавна осъзнаваме, че споделяме разузнавателна информация с Украйна, за да им помогнем да защитят страната си от руска агресия, и с течение на времето рационализирахме процеса на споделяне на информация. Украинците са отговорни за намирането на цели, приоритизирането им и решаването кои от тях да атакуват" , се казва в изявление на Пентагона.

Американската страна "предоставя координати и информация за точно насочване на целта“ като консултативна подкрепа.

На свой ред украински служител допълни, че американските военни не винаги предоставят исканите координати, като в подобен случай украинските сили не стрелят "на сляпо“. Източникът на редакцията пояснява, че ВСУ избират цел, след което "искат по-точни координати за нея от американските партньори“.