"Евтините дронове, разположени като "очи в небето" над Украйна, трансформират войната, позволявайки на операторите им да унищожават скъпо оборудване или да "ловуват" и убиват отделни войници, пише The Washington Post в статия озаглавена: "БпЛА препълват небето на Украйна и до голяма степен парализират бойното поле".

Изданието отбелязва, че дроновете пречат на движението на щурмовите групи. Увеличаването на броя на малките дронове на фронтовата линия превърна т. нар. "сива зона" в "зона на смъртта".

Александър Настенко, командир на щурмовия взвод 9.2 на безпилотния летателен апарат на отделна десантно-щурмова бригада "Атаман Коше Иван Сирко", е заявил пред WP, че онези бойци, които се осмеляват да се движат през нощта под "погледите" на вражески дронове, "умират незабавно".

Според военните сравнително евтините дронове са променили съвременната война. Отначало те са дали предимство на Украйна, но след това руснаците са започнали масово да произвеждат собствени дронове.

"Това, което виждаме в момента, е блицкриг на война с дронове", заявява Андрю Коут, началник щаб на BRINC Drones.

Според него безпилотните самолети в Украйна променят войната по същия начин, както някога танковете през Първата световна война.

Според украинските военни на бойното поле има 100 дрона в радиус от 10 км. Но е трудно да се различи чии са.

В същото време дронове помагат на Украйна в условията на недостиг на боеприпаси. Въпреки че украинските бойци смятат, че артилерийските снаряди са абсолютно необходими, "в противен случай войната може да бъде загубена".