Италианската полиция залови един от най-издирваните бегълци в САЩ в един от най-популярните туристически райони на Рим – площад "Св. Петър“, предава Reuters.

54-годишният Мойзес Техада е бил задържан близо до Ватикана в сряда, 10 април, след като е привлякъл вниманието на служителите на реда.

Същия ден папа Франциск проведе обща аудиенция, на която присъстваха множество туристи и поклонници. У Техада са открити три ножа с дължина 20 сантиментра. Не е ясно дали той дали е представлявал заплаха за папата.

Техада има присъди за грабеж и отвличане и е класифициран като "насилник“ според списъка на издирваните от Службата за специални разследвания в Ню Йорк. Италианските медии съобщават, че полицията го е задържала, без да знае кой е той, но "въз основа на интуицията си“.

В САЩ Техада бе обвинен във въоръжен грабеж, след като се предполага, че се е представял за потенциален клиент на агент по недвижими имоти. При проверка на имот той закопчал с белезници брокера на стълб и откраднал личното му имущество, включително и колата му. С него е свързани и друго, "почти идентично“ престъпление в Бруклин.

Разследващите установили, че той наскоро е пристигнал в Рим от Молдова, а преди това е живял в Украйна. Съобщава се, че той е пристигнал в Италия 10 дни преди да бъде задържан.

Техада бе условно освободен от поправителния център "Съливан“ през март 2022 година, се казва в изявление на Департамента за наказания в Ню Йорк. Заповед за връщането му в ареста за нарушение на условното освобождаване бе издадена седем месеца по-късно, след като той не се яви на контролна проверка.