Министърът на външните работи на Финландия Пека Хаависто заяви, че е необходима "пауза“ от  няколко седмици в преговорите с Турция относно плановете на Хелзинки и Стокхолм за членство в НАТО, предава Reuters.

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган обяви в понеделник, че Швеция не трябва да разчита на подкрепата на страната му за членство в НАТО след протеста в Стокхолм, на който бе изгорено копие от свещения за мюсюлманите Коран.

"Необходим е пауза, преди да се върнем към тристранните преговори и да видим къде сме, .... така че все още не трябва да се правят заключения“, коментира Хаависто в телефонно интервю за агенцията.

"Мисля, че ще има почивка за няколко седмици“, добави той.

Швеция и Финландия кандидатстваха за присъединяване към Организацията на Северноатлантическия пакт след нахлуването на Русия в Украйна. Двете страни се нуждаят от подкрепата на всички настоящи държави от НАТО, за да станат част от пакта.

Турция обаче настоява Швеция да заеме по-категорична позиция срещу "терористите“, главно кюрдски организации и мрежата на Гюлен, която Анкара обвинява за опита за държавен преврат от лятото на 2016 г.

Финландия и Швеция многократно са казвали, че планират да се присъединят към Алианса едновременно и това не се е променило, подчерта Хаависто.

 "Не виждам нужда от дискусия за това“, отговори министърът на въпрос дали Финландия може потенциално да продължи напред в процеса без Швеция.