Върховният съд на Швеция спря екстрадицията в Турция на бежанец, заподозрян от Анкара в членство в движението на Фетхуллах Гюлен – FETO, и в участие в опита за държавен преврат в страната от 2016 г.. Това се казва в пресъобщение на съда.

Съдът счита, че участието в политическо движение - движението на Гюлен, в което той е заподозрян, не е престъпно деяние според шведското законодателство. Според магистратите екстрадицията е възпрепятствана от факта, че това са "така наречените политически престъпления", които са насочени срещу държавата и имат политически характер. Тъй като въпросното лице преди това е получило статут на бежанец в Швеция поради възможността да бъде преследвано в собствената си страна заради политическите си възгледи, член 7 от Закона за екстрадицията не позволява то да бъде предадено на Турция.

"Ясно е, че в случая има няколко обстоятелства, които възпрепятстват екстрадирането....Съществува и риск от преследване на това лице заради политическите му възгледи. Следователно екстрадирането не може да бъде извършено", каза един от разглеждащите случая, съдия Петер Асп.

По-рано Върховният съд също обяви невъзможността за екстрадиция в Турция по искане на Анкара на други две лица, получили статут на бежанци в Швеция. Решението на Върховния съд по същество означава, че правителството, което в крайна сметка трябва да вземе решение по въпроса, няма да може да удовлетвори искането за екстрадиция.