Министрите на външните работи от групата на седемте (Г-7) обещават твърда позиция по отношение на нарастващите заплахи на Китай за Тайван и по отношение на неконтролираните тестове на ракети с голям обсег на Северна Корея, като същевременно набират инерция за начини за увеличаване на подкрепата за Украйна и наказване на Русия за нейната инвазия, пише Associated Press.

Войната в Украйна ще погълне голяма част от дневния ред в понеделник, тъй като пратениците се събират в японския курортен град Каруизава с горещи извори за Ден втори от разговорите, предназначени да проправят пътя за действие от лидерите на Г-7, когато се срещнат следващия месец в Хирошима.

За американската делегация срещата идва в решаващ момент от реакцията на света на руската интервенция в Украйна и усилията за справяне с Китай, два въпроса, които министрите от Г-7 от Япония, Съединените щати, Обединеното кралство, Франция, Германия, Канада, Италия и Европейският съюз считат за мощни предизвикателства пред международния ред, основан на правила след Втората световна война.

Високопоставен американски служител, пътуващ с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен, заяви пред репортери, че целта на администрацията на Байдън за преговорите е да засили подкрепата за Украйна, включително голяма инициатива за енергийната инфраструктура на Украйна, стартирана на миналогодишните срещи на Г-7 в Германия, както и да осигури продължаване на предоставянето на военна помощ на Киев.

"Г-7 потвърди, че ще поддържа строги санкции срещу Русия, както и ще продължи да оказва силна подкрепа на Украйна“, се казва в изявление на организаторите на събитието. Освен това те "се договориха да засилят сътрудничеството във връзка с [борбата] с укриването на санкции и в противодействието на доставките на оръжия за Русия от трети страни".

В тази връзка японският външен министър Йошимаса Хаяши, председателстващ срещата, отбеляза важността на "засилването на сътрудничеството със страните, включително тези от Глобалния юг“. Тези развиващи се държави не се присъединяват към санкционната политика спрямо Москва, заемайки неутрална позиция.

Министрите на външните работи на Г-7 също осъдиха решението на Русия да разположи тактически ядрени оръжия в Беларус. Хаяши в тази връзка изрази мнение, че това решение "ще доведе до по-нататъшно изостряне на ситуацията“.

Япония председателства Групата на седемте през 2023 г. и ще бъде домакин на срещата на върха през май в Хирошима. Срещата на външните министри на Г-7 се провежда в Каруизава от 16 до 18 април.