През следващите 12 месеца Украйна трябва да получи един милион артилерийски снаряда от страните от Общността. Министрите на външните работи на Общността договориха програмата за обществени поръчки на стойност два милиарда евро в рамките на среща в Брюксел. Очаква се одобрението и на министрите на отбраната, съобщава германският национален ежедневник Die Zeit.

Украйна изстрелва няколко хиляди 155-милиметрови артилерийски снаряда на ден. Това е само малка част от разходите на Русия, но надхвърля капацитета за доставка на повечето подкрепящи Киев държави. Освен това се очаква рязко нарастване на украинското търсене, особено на фона на подготвянето на офанзива.

САЩ, които предоставят по-голямата част от международната военна помощ на Украйна, са доставили около един милион 155-милиметрови снаряди от началото на войната. Според правителствени данни Германия е доставила досега 23 500 снаряда.

По предложение на Върховния представител на ЕС по външните въпроси и политиката за сигурност Жозеп Борел половината от многомилиардния пакет трябва да отиде като компенсация при държавите от ЕС, които доставят боеприпаси на военните на Киев от собствените си резерви. Останалият милиард ще се използва за финансиране на съвместна доставка на нови боеприпаси.

С колективната поръчка ЕС иска да намали цените и да ускори доставките. Средствата идват от т.нар. механизъм за мир, който финансира доставките на оръжия от ЕС и обучението на украински войници.