Сръбският президент Александър Вучич заяви, че след митинга "Сърбия на надеждата" ще се проведе заседание на Съвета за национална сигурност във връзка с последните събития в Косово, предаде Тanjug.

"Ще говорим какво ще се случи в Косово и се страхувам от много лоши неща, защото знам с кого си имаме работа“, е заявил Вучич на митинг пред Народното събрание.

Той е оценил, че властите в Прищина умишлено са изчакали този ден, когато значителен брой мъже от Косово са дошли в Белград, за да атакуват, както е завил Вучич, общински сгради в Зубин Поток, Лепосавич и Звечан. 

Вучич е обявил на митинга "Сърбия на надеждата", че от утре някой друг ще ръководи СНС (Сръбската прогресивна партия ), както и че формирането на "Народно движение за държавата", чиято централа ще бъде СНС, ще започне от Видовден (всенароден празник в Сърбия и най-вече в източната част на страната, отбелязва се и в България).

"Това е последната вечер, в която се обръщам към вас като председател на СНС, утре някой друг ще заеме моето място, вашето, нашето СНС, чийто член ще остана и ще бъда верен и лоялен член. Но от утре ще бъда президент на всички граждани на Сърбия, а не президент на политически партии“, е заявил Вучич.

По думите му от утре управлението на СНС ще поемат прекрасни хора.

Президентът на Сърбия е заявил в обръщението си на митинга "Сърбия на надеждата", че през последните няколко дни е имало атаки срещу Сръбската православна църква и е добавил, че това не трябва да се случва, независимо дали някой е вярващ или не.

"В предните дни видяхме и атака срещу сръбската църква. Това не трябва да се случва, не е нужно да сте вярващи, църквата е отделна от държавата, сръбската църква не може да бъде съборена, защото някой отвън е наредил “, е подчертал президентът.

Той е предупредил, че тази вечер и утре сутринта предстои труден период за всички, особено що се отнася до Косово.

"Горд съм, че нямаше инциденти, че хората дойдоха да отдадат почит и да покажат вярата и любовта си към Сърбия, благодаря ви за подкрепата и любовта“, е заявил Вучич.

Президентът на Сърбия Александър Вучич е подчертал, че най-важният въпрос за обществото, след трагедиите на 3 и 4 май, който е повдигнат от майката на един от убитите момичета: "На какво научихме децата, на какво ги учим днес и на какво ще ги учим утре". Президентът е заявил, че трябва да учим децата на задружност, а не на разделение и е помолил да почетат с минута мълчание жертвите на трагедиите в ОУ "Владислав Рибникар" и в Младеновац.

"Много ви благодаря, че дойдохте пред Народното събрание, че дъждът, който валеше цял ден, не ви прогони оттук, вие показахте колко сте упорити и готови да се борите за нормална и достойна Сърбия, благодаря ви безкрайно за това“, е отбелязал Вучич в началото на речта си.

"Пред нас е най-трудният период по отношение на Косово и Метохия, те ни притиснаха до стената, ние ще запазим мира, ще се боря за всяка секунда мир, но при първата атака срещу сърбите на север, Сърбия няма да седи със скръстени ръце, няма да изгоните сърбите“, е заявил Вучич.

"Каня и тези политици, които смятам най-лошите, за разговори и диалог, вратата ми е отворена за решаване на проблемите, не с омраза трябва да се решават проблемите, но няма да има преходно правителство, а правителството ще бъде избрано на избори по волята на народа“, е подчертал той.