В Охрид ще се проведе среща на високо ниво по диалога за нормализиране на двустранните отношения между Белград и Прищина, на която се очаква да бъде обсъдено т.нар. европейско предложение за споразумение. На нея освен лидерите на Сърбия и Косово – Александър Вучич и Албин Курти, ще присъства и Върховният представител на Европейския съюз по външните въпроси и политиката за сигурност Жозеп Борел, припомнят медиите в западната ни съседка.

В навечерието на срещата държавният глава на Сърбия подчерта, че позицията на официален Белград ще бъде по-трудна с оглед издадената в петък от Международния наказателен съд в Хага заповед за арест на руския президент Владимир Путин. Той увери, че няма да подпише нищо в Охрид.

Срещата, свикана от Борел, ще започне в 10:00 часа местно време (11:00 часа българско време). Диалогът ще се проведе с подкрепата на специалния представител на ЕС за Западните Балкани Мирослав Лайчак.

Най-напред ще се проведат отделни двустранни срещи с Вучич и Курти, една след друга, след което ще започне тристранна среща.

В края на срещата е предвидено изявление на Борел пред медиите.

От Сремска Митровица Вучич подчерта, че заради заповедта, издадена за ареста на руския президент, позицията на Сърбия в Охрид ще бъде по-трудна. Той увери, че иска да обсъди нормализирането на отношенията с Прищина и че сърбите и албанците могат да разговарят нормално, но повтори, че няма да подпише нищо в Охрид.

"От сега ви казвам, че няма да подпиша нищо и на тях не им пука особено. Вие мислите, че са щастливи от този факт - но не са, защото те се радват само на нещастието на Сърбия и ще се радват, ако кажа нещо друго. Искам да говорим за нормализиране, да можем да говорим помежду си“, подчерта президентът на западната ни съседка.

Косовският премиер Албин Курти на свой ред подчерта, че подходът на Вучич не е конструктивен. По думите му подкрепя пълното нормализиране на отношенията между Сърбия и Косово, но има резерви към плана за създаване на Общността на сръбските общини, което всъщност е основното искане на Белград. Курти заяви, че Сърбия не може да изисква създаването на подобна организация в страна, която няма намерение да признае.

Борел коментира преди срещата, че е време за споразумение между Белград и Прищина за нормализиране на отношенията, както и че е време Белград и Прищина да "поемат отговорност" и да направят крачка към ЕС.

От Европейската външна служба съобщиха по-рано, че Борел и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен са се съгласили в телефонен разговор преди срещата в Охрид, че моментът е подходящият да се предприемат значителни стъпки в интерес на европейската интеграция на Белград и Прищина.