Белград и Прищина на състоялия се в Охрид пореден кръг от диалога между тях са успели да се договорят по няколко позиции. Това заяви президентът на Сърбия Александър Вучич, цитиран от РТС.

"Няколкото точки, по които се договорихме, ще станат рамката на плана за изпълнение и за двете страни, за Белград и Прищина. Важно е, че се съгласихме, че Европейският съвет е на този път, в процес, който е сериозен, дълъг и продължителен не един или пет дни, ще оцени кой и колко е направил от плана за изпълнение. Днес нищо не свършва, то просто започва", отбеляза Вучич.

Прищина обещава да започне формирането на Общността на сръбските общини в Косово и Метохия, съобщи сръбският лидер след 12-часови разговори с премиера на Косово Албин Курти, с посредничеството на ЕС.

"За нас е от голямо значение, че формирането н Общността на сръбските общини е поставено като приоритетно задължение, освен това в съответствие с договореностите, постигнати по-рано в рамките на диалога. Трябва да кажа, че съм много щастлив от това. <...> Ние маркирахме нашата червена линия, мисля, че сме напреднали. Вярвам, че Прищина ще изпълни или ще започне да изпълнява задълженията си, защото се отбелязва, че [Прищина] незабавно започва формирането на Общността на сръбските общини в Косово и Метохия“, каза Вучич.

Сръбският лидер отбеляза, че в неделя ще направи обръщение към нацията и ще разкаже подробно за хода на преговорите. Според него страните са се договорили в рамките на 30 дни да създадат комисия за наблюдение на изпълнението на споразумението, ръководена от ЕС, "незабавно да започнат създаването на Общността на сръбските общини, както и да създадат декларация за изчезналите хора“. След пет месеца, според Вучич, е планирана донорска конференция.

В съответствие с брюкселските споразумения за нормализиране на отношенията между Белград и Прищина от 19 април 2013 г. в Косово трябва да бъде създадена Общността на сръбските общини (ОСМ) - орган за самоуправление на сърбите в страната. Вучич многократно е заявявал, че страната му е изпълнила своята част от брюкселските споразумения, докато косоварите само са започнали да разработват хартата за ОСО и след това са спряли този процес.

Поредният кръг от преговори за Косово и Метохия с посредничеството на представители на дипломацията на ЕС Жозеп Борел и специалния представител на ЕС за Западните Балкани Мирослав Лайчак се проведе на 18 март в Охрид. Разговорите продължиха повече от 12 часа и включваха отделни срещи на европейски представители със сръбския президент Вучич и премиера на непризнатото Косово Курти и завършиха с обща среща.

На 27 февруари Външната служба на ЕС публикува "Споразумението по пътя към нормализиране на отношенията между Косово и Сърбия“. Документът включва взаимното признаване на паспортите, отказ на Сърбия да представлява Косово на световната сцена, размяната на дипломатически мисии, както и правните задължения на страните да работят за "всеобхватна нормализация на отношенията“. Според Борел лидерите на Сърбия и Косово преди това са се съгласили с текста на споразумението на преговорите в Брюксел. Споразумението няма да влезе в сила, докато не бъде определен редът за изпълнението му.