В петък сутринта Въоръжените сили на Руската федерация (ВС РФ) нанесоха поредна серия ракетни удари по обекти от критичната инфраструктура на Украйна.

През нощта са използвани основно дронове-камкидзе: тяхна основна цел бе да открият позиционните райони на украинската ПВО и удариха няколко критични инфраструктурни обекта в южната и източната част на Украйна.

Сутринта руската авиация нанесе серия ракетни удари по цели в цялата страна.

Руският "Телеграм" канал "Рибар" обобщава какво се знае към 14 часа българско време на базата на открити източници и снимков материал:

Харков: през нощта беше нанесен удар по машинното отделение на ТЕЦ-5 в югозападната част на града.

Сутринта атаките срещу цели в Харков продължиха - местните власти съобщиха за аварийни прекъсвания на електрозахранването в няколко района на града и региона.

Съобщава се за забавяне на работата на метрото и проблеми с интернет в града.

Запорожие: целта на удара е била 1-ва машинна зала на Днепровската водноелектрическа станция (ВЕЦ). В залата са съсредоточени относително малки мощности и има старо оборудване. Вероятността получените щети да нарушат работата на цялата станция е изключително ниска.

Един от изстреляните снаряди е ударил стопанска постройка наблизо.

В някои райони на града има проблеми с електричеството и интернета.

Днепропетровска област: в района на Зеленодолск ракета удари машинното отделение на Криворожката ТЕЦ, в резултат на което поне една турбина е разрушена, а паропроводите са повредени. Единият от генераторите е спрял да произвежда енергия и е изключен за дълго време.

Хмелницка област: ударени са няколко обекта на енергийната инфраструктура в Хмелницки и Шепетовски райони, има проблеми с електричеството и интернет в региона.

Ивано-Франковска област: по предварителни данни ТЕЦ Бурщин може отново да е станал  мишена на руските ракети - по време на масираните удари станцията е спряла да генерира енергия.

В същото време мощността на съоръжението е намалявала бавно, което предполага, че украинските енергетици може да са го изключили умишлено преди атаката.

Киев и региона: ТЕЦ-5 и няколко други цели в други части на града бяха атакувани в Киев. Местните власти съобщиха за щети в електропреносната мрежа.

Известно е за няколко удара в района на Одеса. По информация от местни източници се е запалила подстанция Усатово 330 Кв.

Въоръжените сили на РФ също нанесоха удари по неидентифицирани цели в Херсонска област, околностите на Кременчуг, Краматорск и Винница.

В Житомирска, Кировоградска, Николаевска и Лвовска области са работили украинските системи за ПВО.

Малко преди ракетната атака в някои региони на страната властите са извършили превантивни прекъсвания на електрозахранването за ограничение на щетите от ударите.

След атаката украинските железници съобщиха за закъснение на влаковете за Харков, Киев и Краматорск.

Молдова обяви, че се предполага, че руските ракети са навлезли във въздушното пространство на страната и са прелетели над Приднестровието, както и района на Сорока, граничещ с Украйна.

Министерството на външните работи на републиката привика руския посланик.

В петък сутринта две руски крилати ракети са преминали през въздушното пространство на Румъния преди да се насочат за удар по целите си на територията на Украйна. Това заяви Главнокомандващият Въоръжените сили на Украйна Валери Залужни заяви, че две руски крилати ракети са преминали през въздушното пространство на Румъния преди да се насочат за удар по целите си на територията на Украйна

Минитерството на отбраната на Румъния обаче категорично отрича отрича информацията, като отбелязва, че ракетите са минали на 35 километра от границата на северната ни съседка.

Днешната вълна от атаки удари повече цели от предишната. Този път за цели са избрани машинните отделения на енергийните станции, а не автотрансформатори, както беше преди.

Точните попадения на оборудването в турбинните зали означават сигурен изключително дълготраен ремонт на съоръженията и съответно рязък спад на производството на електроенергия в станциите.