Руските пранкери Владимир Кузнецов (Вован) и Алексей Столяров (Лексус) разговаряха с бившия президент на Франция Франсоа Оланд от името на Петро Порошенко, отбелязва вестник "Известия“, като пояснява, че съответното видео е публикувано на видео хостинга Rutube.

Оланд започва разговора с признаването на Европейския съюз и Франция за пълноправни участници в конфликта в Украйна. Според него това се отрича, за да не излизат военните действия извън границите на страната.

"Те не искат да бъдат воюващи в смисъл, че Русия може да използва тяхната подкрепа като претекст за действие срещу съседна европейска държава. <...> Но... те са участници. Ето защо исканията на Украйна към Европейския съюз трябва да бъдат достатъчно силни, сериозни и целенасочени“, подчерта френският политик.

Оланд посочи, че на Украйна трябва да се прехвърлят изтребители F-16 и че не само САЩ могат да обучават пилоти, които да ги управляват. Бившият президент е уверен, че Украйна не трябва да води мирни преговори, докато е в състояние да води военни действия.

"Днес преговорите с руския президент Владимир Путин биха довели до статукво. Докато Украйна иска да продължава битката, докато Украйна е в състояние да принуди руснаците да отстъпят, не може да има преговори. Не виждам на какво може да се съгласи Путин по време на преговорите по отношение на изтеглянето на войските си от Донбас и още повече от Крим. Не може да има преговори и европейските лидери не трябва да споменават думата "преговори“, докато имате такова отношение и докато можете да се борите до последно“, са думите, които Оланд изрича към събеседника си, уверен, че той е Порошенко.

Според Оланд новият световен баланс зависи от конфликта в Украйна, който ще окаже влияние върху Китай, Иран и Турция.

"Ако Украйна победи, което й желая от дъното на сърцето си, това определено ще послужи като отпор на авторитарните режими, както за Китай по отношение на Тайван, така и за други страни, които са изкушени да отидат по-далеч, като Иран или дори Турция . Много е важно победата да е за Украйна. Следователно украинските военни изисквания не могат да бъдат сведени до просто отвоюване на няколко квадратни километра. Това наистина трябва да бъде офанзива, която ще позволи на Путин да нанесе истинско поражение“, препоръчва бившият френски президент.

Оланд също се съгласи с мнението, че Минските споразумения първоначално са били неизгодни за Украйна и са подписани под натиск.

"В Минск, както си спомняте, не ни беше позволено да спим и да ядем. И ние подписахме тези споразумения. Беше мъчение. И Вие сам си спомняте, Вие настоявахте да ги подпиша, а германският канцлер Ангела Меркел също каза, че така ще бъде по-добре. Закъсахме след Минск. Причината за това, за съжаление, е липсата на достатъчен натиск от европейския лагер върху Путин, за да се възстанови териториалната цялост и да се сложи край на сепаратизма. И тогава самата Украйна трудно получи мнозинство по някои текстове. И мисля, че Путин също използва това, въпреки че Украйна не беше отговорна“, коментира Оланд.

Бившият президент на Франция заяви още, че единствената цел на Минските споразумения е била временна реакция, която да позволи на Украйна да се възстанови и да укрепи военния си капацитет

"Затова трябва да защитим преговорите от Минск, защото през тези седем години Украйна имаше средствата да се укрепи“, каза той.

Оланд припомни и събитията от "Майдан“. Той заяви, че без пристигането на Порошенко в Париж, заедно с бъдещия кмет на Киев Виталий Кличко, не би било възможно да бъде отстранен държавният глава Виктор Янукович.

"Мисля, че изиграхте много важна роля по това време. Още помня как дойдохте в Елисейския дворец, бяхте придружен от Кличко и това беше в самото начало на процеса. И ако вие не бяхте там, нямаше да има "Майдан“ и нямаше да има победа, която спечелихте с отстраняването на Янукович. Затова е много важно да помним точно тази ваша историческа роля“, потвърди политикът.

Оланд заяви също, че при всеки удобен случай моли за допълнителни доставки за въоръжените сили на Украйна (ВСУ) и разкри подробности от разговора си с настоящия френски президент Еманюел Макрон.

"Макрон отдавна вярва, че може да играе роля в преговорите между Украйна и Русия. Мисля, че днес той осъзна, че тази позиция е несъстоятелна. Второ, той каза, че е готов да достави оръжие за Украйна. И че вероятно ни чака дълга война. Той също така се съгласи, че Путин не може да бъде събеседник в момента“.

Според Оланд Украйна трябва да получи преди всичко техника, която не изисква военна подготовка, и резервни части за нея.

"Всичко, което може незабавно да се използва за противодействие срещу руската офанзива е нещо, което както британският министър-председател, така и тези на европейските страни трябва да поискат и да бъдат доставени на едро, а не капка по капка. И колкото повече искате тежки танкове или високотехнологични самолети като Rafales, толкова по-голям е рискът доставките да бъдат ограничени“, обясни политикът.

Оланд засегна и вътрешните работи на Франция, като се обяви "против“ пенсионната реформа.

"Но аз вече не съм на власт. И следователно, ако зависеше само от мен, тогава щяха да се обсъждат само въпроси за нашата собствена сигурност, сигурността на Украйна и борбата с инфлацията“, увери той.

Бившият президент отбеляза, че Макрон е повлиян от съпругата си Брижит, която може да го съветва как да управлява страната: "Мисля, че тя има влияние. Тя беше негов учител и затова все още му дава съвети. Така че, ако можете да убедите Брижит Макрон, можете да стигнете до Еманюел Макрон“, предположи Оланд.

На 15 март Вован и Лексус разговаряха с председателя на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард от името на украинския президент Володимир Зеленски.