Володимир Зеленски и Йенс Столтенберг проведоха преговори в навечерието на заседанието на Съвета Украйна-НАТО. Това съобщи украинският държавен глава в Telegram. "Генералният секретар на Алианса потвърди свикването, по искане на Украйна, на извънредно заседание на Съвета Украйна-НАТО на ниво министри на отбраната. Благодарен съм на Йенс Столтенберг и партньорите за бързия отговор. Украйна се нуждае от незабавни стъпки за укрепване на противовъздушната отбрана“, заяви Зеленски.

Също така, според президента, той е информирал генералния секретар на НАТО за сутрешната атака на руснаците срещу хотел в Чернигов и последиците от руските удари по украинската енергетика.

Освен това страните обсъдиха състоянието на изпълнението на инициативите за доставка на боеприпаси в Украйна.

На 16 април стана известно, че Киев инициира свикването на заседание на Съвета Украйна-НАТО.

Днес Столтенберг по време на пресконференция с премиерите на Чехия, Дания и Нидерландия, заяви, че НАТО ще свика заседание на Съвета Украйна-НАТО в петък, 19 април, с участието на президента Зеленски. На срещата ще бъдат обсъдени доставките на системи за противовъздушна отбрана и боеприпаси за Киев.

"На първо място, президентът Зеленски поиска среща на Съвета Украйна-НАТО. Ще свикаме среща на 19 април. Това ще бъде среща с президента Зеленски и след това с министрите на отбраната, за да обсъдим спешните нужди от по-голяма подкрепа за Украйна“, отбеляза генералният секретар на НАТО.