Украйна е получила "ценна информация“ от трансграничното нахлуване в руската Белгородска област, заяви Андрий Юсов, представител на украинското военно разузнавателно управление, в интервю за украински медии в петък, предава CNN.

 "В резултат на операцията в Белгородска област беше събрана ценна информация за украинското военно разузнаване, която по обясними причини няма да бъде разгласена“, отбеляза Юсов.

По думите му, целта на нахлуването е да се ускори "изтощаването на властовия апарат на Путин“, както и да се разкрие "уязвимостта на Русия към вътрешни атаки“.

Коментарите на Юсов повториха твърденията на собственика на групата Вагнер Евгений Пригожин, който заяви във вторник, че групите на "Руския доброволчески корпус“ наистина действат като "бойно разузнаване“, за да се опитат да научат как ще действат руснаците, ако границата им бъде пресечена.

Руският президент Владимир Путин подчерта важността на защитата на границите в близост до зоната на бойните действия, като същевременно се гарантира бързата доставка на всичко необходимо до новоокупираните от Русия региони, в обръщението си по повод Деня на граничната охрана в събота.

"Отделна и много важна задача е надеждната защита на границите в непосредствена близост до зоната на бойните действия“, посочи Путин.