Хеликоптер Ми-28 се е разбил по време на тренировъчен полет в района на Джанкой в ​​Крим. Това съобщиха от руското министерство на отбраната, цитират от ТАСС.

"На 12 май 2023 г. в 15:42 ч. при изпълнение на планов тренировъчен полет в района на Джанкой на Република Крим се разби хеликоптер Ми-28. Полетът е извършен без боеприпаси. Нямаше щети на земята. И двамата пилоти загинаха", се съобщава от министерството. 

Руското министерство на отбраната отбелязава, че предварителната причина за катастрофата е повреда на оборудването. На мястото на произшествието е изпратена комисия от главното командване на Въздушно-космическите сили на Русия за изясняване на всички причини и обстоятелства на инцидента.

Ми-28Н ("Изделие 294“, "Нощен ловец“, обозначение на НАТО – Havoc-B, "Хавок-би“) е руски ударен хеликоптер. Разработен през 90-те години на миналия век от конструкторите на Московския вертолетен завод М. Л. Мил (сега част от холдинга "Руски хеликоптери"). Това е денонощна модификация на съветския ударен хеликоптер Ми-28, създаден през 80-те години на миналия век, но така и не приет на въоръжение.