Туристите, които са резервирали хотел на остров Капри, ще бъдат допуснати обратно на италианския остров, тъй като местната администрация работи за осигуряване на водоснабдяването, след като повреда на акведукта от континента го лиши от течаща вода, съобщава Reuters.

"Подготвяме по-малко ограничителна нова заповед, за да позволим на завръщането на местните жители, хората, които притежават втори дом, който често има собствен резервоар за вода, и туристите с хотелска резервация. Отговорността на хотелите ще бъде да гарантират, че имат вода“, заяви кметът на Капри Паоло Фалко пред италианската новинарска програма TGCOM24.

По-рано в събота Фалко издаде заповед, която спря пристигащите туристи, след като няколко тръби се спукаха в крайбрежния град Кастеламаре ди Стабия и оставиха жителите на Капри без вода.

"Работим през цялата нощ, за да ... осигурим пратки с вода и цистерни, превозващи вода, които пристигат. Извинявам се на всички, но не можах да направя нищо ... приоритетът ми трябваше да бъде да предотвратя спешна ситуация в здравеопазването“, добави той.

През май и юни Капри беше най-популярната италианска дестинация сред чуждестранните туристи в страната, според скорошен анализ на Lybra Tech, компания, която предоставя технологични решения за хотели и безмитно пазаруване фирма за данни Global Blue.

Туристите прекарват средно четири дни на острова край бреговете на Неапол, като почти една трета от тях са граждани на САЩ.