Министърът на външните работи на Полша Збигнев Рау обвини германския канцлер Олаф Шолц в намеса във вътрешните работи на страната заради критиките му към Варшава във връзка със скандала с възможни нарушения при издаването на визи.

"Последното изявление на германския канцлер Олаф Шолц нарушава принципите на суверенното равенство на държавите, които са в основата на добросъседските отношения и приятелското сътрудничество с Полша и са провъзгласени от германското правителство в споразумението с Варшава от 1991 година. Компетентността на германския канцлер очевидно не засяга протичащият процес в Полша“, написа Рау на страницата си в социалната мрежа X (старата Twitter).

По думите му изявленията на Шолц "показват опит за намеса във вътрешните работи на полската държава и предизборната кампания, която се провежда... В името на добрите двустранни отношения призовавам германския канцлер да уважава суверенитета на Полша и да се въздържа от изявления, които са в ущърб на нашите отношения“, добави Рау.

По-рано Шолц разреши затягане на контрола по границите на Германия, особено с Полша, заради рязкото увеличение на броя на нелегалните мигранти. Лидерът на германското правителство също призова за изясняване на евентуални нарушения при издаване на визи в съседна Полша.

За основен виновник за т.нар. визов скандал бе посочен държавният секретар на полското външно министерство Пьотр Вавжик, който беше уволнен на 31 август. Той е обвинен в изготвянето на план за улесняване на издаването на визи на временни работници от 20 страни, което може да доведе до влизането на до 400 хиляди чужденци в страната. Главната прокуратура на Полша обяви, че разследва седем души по подозрение за ускоряване на издаването на работни визи срещу заплащане. Арестувани бяха трима заподозрени.