Новото правителство на Полша начело с премиера Доналд Туск изостави друга тема на своите предшественици - консервативната партия "Право и справедливост“ (ПиС) - да иска репарации от Германия за Втората световна война. Това обяви първият дипломат на Варшава Радослав Сикорски, съобщава Onet.

Полският министър на външните работи обясни, че "проектът е затворен“, тъй като няма "никакъв шанс за успех или законно право“ за постигане на целите му.

"Германия признава, че има морален дълг към Полша. Ние се стремим да гарантираме, че това чувство за вина ще намери своя материален израз. Тъй като ПиС не е решила нищо в продължение на осем години, смятаме, че сега Германия трябва да избере как да възстанови моралния ред, как да възстанови усещането сред поляците, че германците съжаляват и искат да направят нещо по въпроса“, подчерта Сикорски.

Вместо от Германия, правителството на Туск предлага да се предявят претенции за репарации от Руската федерация.

Сикорски припомни, че според Потсдамския договор (който решава съдбата на победената Нацистка Германия) Варшава трябваше да получи репарации от СССР, но по думите му Москва не ги е изплатила.

"Бих искал да знам защо правителството на ПиС не поиска от Русия, като законен наследник на Съветския съюз, тези репарации“, допълни още полският външен министър.