Великобритания е готова да помогне на Полша да попълни числеността на Военновъздушните си сили, след като Варшава предаде изтребители МиГ-29 на Киев. Това заяви заместник-министърът на отбраната на Обединеното кралство Джеймс Хипи в интервю за германския национален ежедневник Die Welt.

"Ние ще бъдем изключително положителни относно молбата на Полша за запълване на дупките. Вече направихме това, когато Варшава за първи път прехвърли основни бойни танкове Т-72 на Украйна, а в замяна ние доставихме на Полша танкове Challenger 2. Същото важи и за изтребителите“, поясни Хипи.

В същото време заместник-министърът уточни, че досега от Варшава не е постъпило нито едно искане. Той нарече самото решение на полските власти "важен момент". За украинските военни, по думите на Хипи, най-доброто решение са реактивните самолети, с които те вече са запознати. "За останалите от нас въпросът е доколко ще възстановим потенциала на тези военновъздушни сили, които доставят оборудването си“, заключи той.

В началото на февруари правителството в Лондон обяви намерението си да проведе дългосрочно обучение на украински пилоти за управление на западни изтребители.

Миналия четвъртък президентът на Полша Анджей Дуда обяви, че Киев ще получи първите четири МиГ-29 от Варшава в най-скоро време.