Обединеното кралство прехвърли два миночистача от Кралския флот на Украйна. Те вече са пристигнали в Портсмут, където екипажите им преминават обучение за подготовка за мисии в Черно море, съобщава Portsmouth News.

Бойните кораби клас Sandown HMS Grimsby и HMS Shoreham бяха изтеглени от Кралския флот и прехвърлени на украинската армия, където ще оперират под имената "Чернигов“ и "Черкаси“. Корабите, всеки от които е служил в Кралския флот повече от 20 години, са пристигнали във военноморската база в Портсмут, след като са отплавали от Шотландия.

Те ще останат на котва, докато членовете на екипажа преминат обучение, за да ги подготвят за търсене на мини в Черно море.

"В момента корабите не могат да влязат в Черно море поради условията на Конвенцията от Монтрьо, която ограничава преминаването на военни кораби през Босфора по време на война. Те обаче ще се превърнат в критичен актив за Украйна в нейната бъдеща отбрана на бреговата линия. Обединеното кралство се ангажира да поддържа дългосрочните способности на украинския флот, тъй като се стреми да защити търговското корабоплаване чрез откриване и обезвреждане на морски мини“, подчерта говорител на Министерството на отбраната в Лондон.