Британските власти са разпоредили да се преустанови инсталирането на произведени в Китай системи за видеонаблюдение в "критични съоръжения" поради рискове за сигурността, съобщава вестник The Financial Times.

Според министъра на кабинета Оливър Даудън подобни ограничения ще засегнат "оборудването за наблюдение, произведено от [китайски] компании“. Решението е взето след преглед на ситуацията със сигурността, която е установила,  че "в светлината на заплахите за Обединеното кралство... са необходими допълнителни проверки“.

Министър-председателят на Обединеното кралство Риши Сунак заяви на 15 ноември, че Китай представлява "системно предизвикателство за ценностите и интересите" на страната и също така заплашва "икономическата сигурност" на Великобритания.

По-рано бе съобщено също, че Федералната комисия по комуникациите на САЩ (FCC) възнамерява да забрани продажбата на нови телекомуникационни устройства, произведени от Huawei и ZTE, както и части от оборудване за видеонаблюдение от три други китайски фирми. Съответните мерки ще бъдат взети поради рискове за националната сигурност. На 12 март 2021 г. регулаторът посочи китайските компании Hytera Communications Corp., Hangzhou Hikvision Digital Technology Co. и Dahua Technology Co. като заплаха за сигурността на страната.