Великобритания обяви предоставянето на финансова помощ на Украйна в размер на 3 милиарда долара (5.44 милиарда лева) през следващите три години. Това заяви британският премиер Риши Сунак по време на Конференцията за възстановяване на Украйна, съобщава РБК-Украйна.

"В продължение на три години ще предоставим гаранции по заеми на стойност 3 милиарда долара, ние също стартираме нов технологичен мост между Обединеното кралство и Украйна за насърчаване на инвестициите и таланта, както и подкрепа за зелена енергия и много повече, всичко това е част от огромни колективни усилия на съюзници и партньори с цял свят, включително значителна нова подкрепа от ЕС, която също ще бъде обявена тази седмица“, е заявил Сунак.

Той е отбелязал значението на изграждането на платформа за бизнеса. Тя от своя страна ще може да привлича иновации, от които Украйна се нуждае.

"Ето защо стартираме Украинския бизнес договор, за да може частният сектор да обещае своята подкрепа за възстановяването и реконструкцията на Украйна“, е добавил британският премиер.

Конференция в Лондон за възстановяването на Украйна

В Лондон се провежда конференцията, посветена на възстановяването на Украйна. В него участват повече от хиляда представители от 61 държави, включително високопоставени служители, представители на неправителствени организации и стотици бизнес лидери и предприемачи.

Сред лекторите на конференцията са председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, президентът на Украйна Володимир Зеленски, министър-председателят на Украйна Шмихал, както и министър-председателят на Великобритания Риши Сунак.



По време на конференцията страните ще обсъдят реформите, необходими за следвоенното възстановяване на Украйна, стимулиране на търговията и инвестициите и възстановяване на човешкия капитал. Ще бъде отделено внимание и на енергийното възстановяване на страната ни и разминирането.